Japan er en drømmedestination for foodies (folk der elsker mad) og landet har langt mere at byde på end sushi. Faktisk er Tokyo den by i verden med absolut flest michelin-restauranter og derudover er det meget svært at finde steder hvor du spiser dårligt. Det skyldes nok japanernes evige dedikation til alt de gør og fordi de selv har en fundamental helhjertet madkultur. Selvom nedenstående ting på listen er meget konkrete har jeg valgt at kalde det gastronomiske oplevelser, for det er det virkelig. Det er ikke “bare” mad.
1. Sushi
Vi kan ligeså godt starte med sushi, da det nok er det første du tænker på. Sushi er fantastisk i Japan og findes i mange former og serveret på mange måder. Der er selvfølgelig familieejede gourmet restauranter såsom Kyubey Ginza vi selv var på, mere almindelige sushi-restauranter hist og her, robot-restauranter hvor running sushi konceptet er taget til det næste niveau og meget mere.
Du bør dog forvente at sushi i Japan er mere eksplorativ, forstået på den måde, at de ikke kun spiser laks, tun og hvidfisk. De spiser al slags fisk som sushi, så det er ikke sikkert at du vil kunne lide alt. Og det er helt okay, men det er sjovt at prøve nye ting. Vi kunne eksempelvis ikke lide søpindsvinesushi, som ellers er en delikatesse japanerne selv er vilde med.
2. Ramen
Ramen er japansk nudelsuppe. Eller, jeg ved faktisk ikke om man officielt siger japansk, da det egentligt stammer fra Kina. Men Japan mener selv at det er en af deres bedste opfindelser nogensinde, ikke kun gastronomisk men af alle opfindelser. Det er en suppe med nudler og forskellig topping. Det findes i uendelige formater og der er reelt set ikke regler for det. Ramen er desuden anset for at være fastfood i Japan og jeg må sige at jeg virkelig synes vi skal til at skifte vores burgere og hotdog ud med det i stedet.
3. Oksekød
Ja.. oksekød. Japanerne går ekstremt meget op i deres kød og er verdenskendte for kød såsom kobe-kød og wagyu-kød, som jeg har skrevet som nr. 4 på listen. Men udover de to er kød i Japan fantastisk. Vi tog bl.a. ind på en lille steakrestaurant, hvor vi fik en bøf. Det var eminent og virkelig noget at skrive hjem om – og vi havde ikke engang bestilt noget dyrt eller fancy.
4. Kobe-kød og wagyu-kød
Som nævnt er Japan meget kendt for deres kobe-kød og wagyu-kød. Konceptet i de to er det samme, men forskellen er at Kobe-kød kommer fra området Kobe (i Japan). Hvis du ikke kender til det, så er det der gør kødet specielt, at køerne lever i luksusforhold. De hører klassisk musik, får en meget speciel kost og får sågar massage. Disse afslappende forhold gør en kæmpe forskel for kødet og ikke mindst smagen. Selve kødet/bøffen har en unik fedtmarmorering, men modsat hvad man skulle tro er dette fedt af den sunde slags, ligesom avocado. Jeg er ikke videnskabsmand, så jeg kan ikke forklare dig hvorfor, men det smager fantastisk og er en stor oplevelse i sig selv.
5. Soba
Soba er boghvedenudler som er en delikatesse i Japan. Jeg ved ikke om man kan få det herhjemme, muligvis, men det er hvert fald noget man bør prøve hvis man får chancen. Soba serveres tit kolde med en særlig sauce til som man dypper dem i. Man kan dog også få soba på andre måder såsom en i suppe eller stegt. Soba findes i mange varianter og det tager mange år at blive en dygtig soba-kok. Jo mindre vand der er i nudlerne jo højere kvalitet. Det har jeg lært i animé-serien Shokugeki no Soma.
6. Sashimi
Ligesom sushi er sashimi bare en anden oplevelse i Japan. Japan er et land der byder på meget frisk fisk og hele deres madkultur fokuserer meget på fisk (det kunne vi lære noget af i Danmark). Derfor får du fantastisk sashimi der. Hvis du ikke kender til sashimi er det rå fisk (ligesom sushi) der er skåret ud og uden andet tilbehør. Det dyppes oftest i soya ligesom man gør ved sushi, for at højne smagen.
7. Tempura
Tempura er friturestegning. Ofte i en meget tynd og luftig deg. Det gør det meget sprødt uden at være fyldt med fedt og olie. Japan har generelt meget friturestegt mad og de er helt sikkert verdensmestre i det. Det er ikke kun rejer der fås som tempura, det er også grøntsager. Tempura er desuden noget man ofte får serveret på en izakaya (japansk pub).
8. Sukiyaki
Udtales skiyaki (u er oftest stumt på japansk). Det er en varm ret der varierer meget fra område til område i landet. Det består af kød og grøntsager der tilberedes i en form for suppebase. Det er en fantastisk ret om efteråret og i vinterperioden. Jeg har ikke fået taget billede af sukiyaki og kan ikke finde et royalty-free billede, så du må google det selv eller bruge fantasien.
9. Tonkatsu
Tonkatsu er svinekød i pankorasp. Det minder ret meget om wienerschnitzel, men bare langt mere raffineret og smagfuld. Oftest bruges der også kød af meget høj kvalitet, hvilket på ingen måde står til sammenligning med den wienerschnitzel man får på tanken på vej hjem fra kør-selv-ferie. Til fed mad som dette får man ofte en masse finthakket kål, så det hjælper på fordøjelsen.
10. Yakitori
Yakitori kan oversættes direkte til grillet kylling, men dækker egentligt over meget mere. Det er grillet kød og grøntsager på pinde, lidt som når vi selv står og laver det over grillen i haven i sommerperioden. I Japan kan du få virkelig god yakitori, eksempelvis i Shinjukus Omoide Yokocho område, der er en række små super autentiske gyder med restauranter og barer. Det prøvede vi selv, hvilket jeg også snart blogger om.
11. Mad fra 7-11 og andre dagligvarebutikker
Ja, du læste rigtigt. Mad fra 7-11 og andre dagligvarebutikker, kaldet konbini コンビニ (lånt fra det engelske convenience stores). Japan er verdensmestre i mad man lige kan tage med på farten og jeg vil virkelig råde dig til at prøve det. De fleste butikker serverer de samme slags ting, men lad os tage udgangspunkt i 7-11. Du kan få varm mad, sandwiches i langt bedre kvalitet end du nogensinde har prøvet, onigiri som er små riskugler med fyld i og bento bokse som er japanske slags madpakker med flere små retter. Igen en ting som jeg ville ønske vi fik indført her i Danmark, selvom vi også selv er ret godt kørende.
12. Okonomiyaki
Denne er lidt snyd, for jeg fik faktisk ikke prøvet det selv. Men alle siger det er noget man bør prøve. Okonomiyaki er en slags madpandekage der direkte oversat betyder “grillet som du ønsker det”. Den fås i mange varianter og indeholder både grøntsager og protein (kød eller fisk) og toppes med nori (tang), katsuobushi (tørret revet tunfisk) og en slags sovs.
Okonomiyaki er en specialitet i Osaka og Hiroshima og spises oftest som street food.
13. Alt med grøn the smag
Grøn the er den absolut mest populære smagsvariant i Japan. Det gælder ting som is, kager, småkager, slik, chokolade, matcha latté, kolde drikke og så selvfølgelig the. Jeg kan eksempelvis varmt anbefale deres Kit Kat med grøn the. Købte også en pose med hjem i lufthavnen, men den blev desværre hurtigt spist. For os i Vesten der ikke er så vant til at spise madvarer der smager af grøn the er det måske lidt en tilvænningssag. Vi er jo vant til at rigtig mange ting skal smage meget sødt, men det ér altså lækkert med grøn the som smagsvariant.
14. Dorayaki
En af mine absolutte favorit søde sager fra Japan er dorayaki どら焼き. Det er en slags puffet/luftig pandekage med fyld. Det traditionelle fyld er sød rød bønnepasta, på japansk kaldet an あん, men dorayaki fås også med meget andet slags fyld. Det er den perfekte snack på farten og jeg bilder mig ind at det er lidt sundere end at kværne en plade chokolade.
15. Udon
Udon er tykke nudler i en form for fiskesuppe. Jeg synes personligt det er meget anderledes end det mad jeg er vant til, men samtidigt smager det rigtig godt. Det var det første jeg spiste til aftensmad i Tokyo og da jeg var ret fysisk ramt af jetlag (og derfor havde det dårligt), var udon den perfekte ret til at få mig på rette køl igen. Det føltes som om min krop blev fyldt op med energi og velvære. Det lyder måske lidt overdrevet, men det var virkelig sådan det føltes.
16. Dashi-tamago
Dashi er en fiskebase og tamago betyder æg. Dashi-tamago er japansk omelet som ser meget elegant ud og smager himmelsk. Jeg ville ønske jeg kunne spise det hver dag. Det fås overalt i Japan og jeg spiste det hver dag til morgenmad. Japanerne går rigtig meget op i deres æg, så det er ingen overraskelse at de også laver verdens bedste omelet.
17. Pandekager med fyld i Shinjuku
Okay, denne var jeg selv meget skeptisk overfor. Faktisk havde jeg inden afrejse besluttet mig for at ikke ville spise pandekager med is (eller anden fyld) i Japan. Det er i min optik ikke synderligt japansk og er desuden noget man kan få alle steder. Men da vi så stod i Shinjuku-området og var omgivet af specialiserede streetfood butikker kunne vi alligevel ikke dy os. Og oh my, det var godt!
18. Kaiseki middag
Kaiseki er en meget traditionel spise i Japan, hvor man spiser mange små retter opstillet og præsenteret meget elegant. Du får det ofte på ryokans (traditionelle gammeldags hoteller) og fornemme hoteller. Hvis du har muligheden, så vil jeg virkelig anbefale dig at prøve det. Vi prøvede det selv i Hakone på et ryokan og det var fantastisk. Jeg drømmer stadig om det.
19. Traditionel japansk morgenmad
Da vi var på ryokan i Hakone fik vi en traditionel japansk morgenmad. Ligesom kaiseki får man en masse forskellige retter, bl.a. en hel fisk. Man spiser med pinde og det var overraskende nemt at spise fisken med pindene, da man blot trækker kødet ud af fisken. Det var meget anderledes, men også fantastisk at prøve. Det er noget helt andet end en skål Cornflakes.
Det var dagens liste med japansk mad. Er der noget jeg har glemt, så skriv det i kommentarfeltet.
Tak for inputtene. Flere er tingene er på listen, men flere kom på 🙂
Vi tager afsted i juli, hvis ellers Japan dropper de 7 dages isolationskrav. Vi bruger 12 dage på det og starter i Tokyo og bevæger os ned gennem landet og slutter i Osaka.
Og der er booket et par nætter på ryokan, to forskellige steder, og det glæder jeg mig vildt til.