Hvad er wagyu?
Wagyu er kort fortalt oksekød af enormt høj kvalitet, og samtidigt en betegnelse for flere japanske kvægracer, kendt for deres intense marmorering og unikke smagsoplevelse. Ordet “Wagyu” betyder bogstaveligt talt “japansk ko” (和牛), og kødet er berømt for sin mørhed og rige smag. Hvis du rejser til Japan vil jeg uden tvivl anbefale dig at prøve wagyu. For selvom vi godt kan få wagyu på visse restauranter i Danmark, så er det alligevel en helt anden smagsoplevelse i Japan. Og faktisk er wagyu, ligesom de fleste andre retter, en langt billigere spise i Japan.
Historie
Wagyu har en lang historie i Japan, oprindeligt brugt som arbejdskvæg i landbruget. Med tiden blev selektiv avl udviklet for at forbedre kødkvaliteten, hvilket har resulteret i det eftertragtede Wagyu, vi kender i dag.
Typer af wagyu
De fire primære Wagyu-racer er:
- Kuroge (sort kvæg): den mest almindelige og kendte type.
- Akage (rød kvæg): har en lidt anderledes smagsprofil.
- Mukaku (hornløs): sjælden og unik.
- Nihon Tankaku (japansk shorthorn): har en mere robust smag.
Marmorering
Marmoreringen i Wagyu, kendt som “sashi,” er det, der adskiller det fra andet oksekød. Det høje fedtindhold giver kødet sin karakteristiske saftighed og smelte-i-munden tekstur. Fedtet i Wagyu er også kendt for at være sundere, med højere indhold af umættede fedtsyrer.
Tilberedning
Wagyu tilberedes bedst med enkelhed for at lade kødet skinne. En hurtig stegning på en varm pande eller grill er ofte nok. Det serveres typisk i tynde skiver som sukiyaki eller shabu-shabu, men kan også nydes som bøf.
Servering og tilbehør
- Sukiyaki: wagyu tilberedt i en sød-soja bouillon med grøntsager.
- Shabu-shabu: tynde skiver wagyu dyppet i kogende bouillon og derefter i saucer.
- Steak: serveret med minimalistiske tilbehør som wasabi, sojasauce, og ris.
- Donburi: en skål ris med tyndskåret og perfekt tilberedt wagyu-kød på toppen. Serveres nogle gange med forskellige ekstra toppings for at højne oplevelsen.
Betydning i japansk kultur
Wagyu er en kulinarisk skat i Japan, nydt ved særlige lejligheder og festligheder. Det repræsenterer det ypperste af japansk landbrug og gastronomi, hvor kvalitet og håndværk er i højsædet.
At opleve wagyu er at få et indblik i japansk kultur og dedikation til perfektion. Det er en ægte gourmetoplevelse som jeg vil anbefale alle der rejser til Japan at få prøvet.

Enormt lækker wagyu-middag på en restaurant i Aomori i det nordlige Japan

0 kommentarer