Japans uskrevne regler for brug af offentlig transport

17/09/2019 | Rejser

Mange ved eller har hørt at Japans offentlige transport er fantastisk. Det fungerer bare, kommer aldrig for sent og gør det meget let at komme rundt. I Danmark har vi også god offentlig transport (selvom det er meget dyrt), men Japan er langt foran os alligevel. Dog er der en række uskrevne som er vigtige at følge, når man som turist i Japan begiver sig ud i den offentlige transport. Jeg guider dig igennem dem her.

Tal ikke i telefon

Det er yderst uhøfligt at tale i telefon i offentlig transport. Såfremt du har behov for at tale i telefon bør du stå af på en station. Jeg kender ikke den eksakte årsag til reglen, men med Japans store befolkning, især i de større byer, kan man kun forestille sig hvilken larm det ville være hvis alle talte i telefon mens de kørte i metroen, bussen eller toget.

Sæt din telefon på lydløs

Denne regel hænger sammen med den første. For at undgå at alt bimler og bamler i den offentlige transport, skal du sætte din telefon på lydløs. Det gælder uanset om du får indgående opkald, sms’er eller spiller spil. Ingen ønsker at høre på andres støj.

Stil dig i kø

Især på togstationerne er kutymen, at man stiller sig i kø der hvor dørene vil gå op. Ingen springer køen over og alle venter på det bliver deres tur til at gå ind. Såfremt toget er fyldt, må man vente på at det næste tog kommer og netop i denne situation er kø-systemet en ekstra fordel. Kø-systemet gør også at folk der skal ud af toget nemt kan komme ud, noget som tit er et problem her i Danmark, hvor folk maser sig ind og ikke lader folk komme ud. Det er desuden ulovligt at springe køen over i Japan, ikke kun i den offentlige transport, men alle steder.

Spis ikke

Det er uhørt at spise i den offentlige transport i Japan. Undtagelsen til denne regel er på toge mellem byerne, såsom magnettoget shinkansen. Her er det helt okay at medbringe mad og drikke. På disse toge har du også et bord til formålet og nogle gange har du mulighed for at købe det direkte på toget. At medbringe drikkevarer i den almindelige offentlige transport er ok, men kutymen er at kun drikke i moderation.

Tal ikke for højt

Ligesom reglerne for brug af telefoner i den offentlige transport, er det en vigtig uskreven regel, at man ikke taler for højt i metroen, bussen eller toget. Det er igen for at vise hensyn til ens medpassagerer. Det er et ekstra plus, hvis du minimerer hvor meget du taler.

Hold din rygsæk tæt ind til kroppen

Hvis man rejser med en rygsæk er det kutymen, at have den hængende på den ene skulder og holde den tæt ind til kroppen under hele turen. Dette er igen for at vise hensyn til andre og undgå at man banker den op i andre. Noget som jeg ligeledes synes danskere kan lære noget af – jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg er blevet ramt i hovedet af en rygsæk i en bus, fra passagerer der ikke ser udover deres egne næser.

Sid ikke med benene over kors

Hvis der er mange mennesker med toget eller andet transportmiddel, ses det som meget uhøfligt hvis du sidder med benene over kors. Noget der ellers virker naturligt for mange. Men denne måde at sidde på optager ekstra plads og det er altså uhøfligt, hvis der er mange mennesker med der har svært ved at være der. Det samme gælder andre siddemåder der optager meget plads, såsom at sidde med spredte ben, hvilket også tit diskuteres her i Norden.

Rulletrappen fungerer omvendt

I Japan fungerer rulletrappen omvendt. Det skal forståes på den måde, at i stedet for at stå til højre og gå til venstre, så er det omvendt. Der findes dog enkelte byer hvor det er på samme måde som i Danmark, eksempelvis Osaka. Det er dog ikke så kompliceret, eftersom det letteste bare er at gøre det samme som de lokale.

Giv dit sæde til dem der har mere brug for det

Ligesom i Danmark går japanerne op i, at sæderne hører til de der har mest brug for dem. Det kan være ældre mennesker, folk med små børn eller lignende. Det er ikke altid at det overholdes, men det er bedst at gøre det. Det er dog ikke velset at spørge folk direkte om deres sæde, da det udskammer dem offentligt. Så det er altså bedre, at vise at man har mere behov for det – så plejer japanerne at give deres sæde.

Følg instrukserne over højtaleren

Det er vigtigt at følge instrukserne over højtaleren. På den måde sikrer man at trafikken kører upåklageligt, hvilket er vigtigt for at opretholde et så godt transportsystem uden forsinkelser. Jeg har mest erfaring med Tokyo, men her nævnes mange af tingene også på engelsk, hvilket gør at de fleste kan være med. Information om næste stop på ruten nævnes desuden både på japansk, koreansk og engelsk.

Hvis du rejser med børn

Børn kan være svære at styre og i Danmark har mange en yderst fri tilgang til deres børn, hvor de får lov til alt. Det holder dog ikke i Japan. Alle reglerne gælder også for børn, alt lige fra at ikke være til gene for andre, til at være stille eller kun optage siddepladser hvis de har mere behov for det end de andre passagerer. Det burde ikke være nødvendigt at nævne, men det er naturligvis ikke tilladt for børn (eller voksne) at have sko oppe på sæderne. Kan de ikke styre det, må du tage deres sko af. Det kan desuden anbefales at undgå den offentlige transport i Japan i myldretiden, hvis du rejser med børn, da der er alt for proppet. Myldretiden er 7:00-9:30 i hverdagene.

Var dette indhold brugbart?

Tusind tak for din feedback!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Simon i Tokyo, Japan

Konnichiwa!

Mit navn er Simon og er din nye inspirationskilde til dit næste Japan-eventyr.

Jeg er en almindelig fyr der altid har været fascineret af Japan. På denne blog deler jeg ud af mine bedste oplevelser, rejsetips, tanker og ikke mindst hvordan man får flettet japanske oplevelser ind i sit liv her i Danmark. Følg denne blog, hvis du ligesom jeg er vild med Japan og deres kultur.