De japanske rejsekort

17/08/2020 | Rejser

Japan er kendt for at have et fantastisk transportsystem. Og som en der har oplevet det på første hånd må jeg sige at jeg er helt enig. Det er uovertruffent og fungerer perfekt, selv med vores relativt høje standard her i Danmark (hvert fald i Hovedstadsområdet). Jeg savner tit det japanske transportsystem og infrastruktur, hvor tingene altid kommer til tiden, det er super let at komme rundt og alle følger de uskrevne regler. En af de ting der gør Japans transportsystem særlig godt er deres udgave af rejsekortet.

Det japanske rejsekort

I Japan benytter de et form for rejsekort der på sin vis minder om det vi har i Danmark. Det er et plastikkort som scannes undervejs i ens rejse, så man slipper for at købe fysiske billetter (som dog er muligt). Der er flere årsager til det fungerer fantastisk.

Kan trækkes i en automat

I modsætning til det danske rejsekort behøver man i Japan ikke at bestille det japanske rejsekort på forhånd. Du kan blot trække det i en automat, samme sted som man køber almindelige billetter. Det gjorde vi da vi ankom til Japan, så vi allerede fra start havde denne betalingsmulighed og let kunne komme rundt uden at bekymre os om zoner, priser og billetter.

traek suica kort
Foto: JR East
traek suica kortet
Foto: JR East
suica kort
Foto: JR East

Kortet toppes op på stationerne

Når du er ved at løbe tør for penge på kortet kan det let toppes op i billetautomaterne på togstationerne. Du indsætter kortet i automaten og vælger på skærmen at toppe det op, og kan herefter sætte de penge på du ønsker. Dette er en god mulighed for at komme af med alle de småpenge du har fået tilbage fra dine kontantkøb (i Japan tager de ikke imod drikkepenge, da det anses som uhøfligt, så man ender nemt med at have mange småpenge i lommen).

top op suica kort
Foto: JR East

Tjek saldoen ved at scanne med din telefon

Kortet kan med mange nyere smartphones scannes via telefonens NFC-funktion, hvorved du kan tjekke saldoen. Det kan du faktisk også med det danske rejsekort, men det er ligeså smart med det japanske.

Du kan ikke glemme at tjekke ind og ud

I modsætning til det danske transportsystem, hvor det nærmest er lettere at glemme udtjekning end at huske det, så er det helt omvendt i Japan. Der er hele deres system indrettet, så du ikke kan komme ned til dit tog uden først at have scannet dit kort eller billet. Det samme gælder når du skal ud af stationen. Så i Japan glemmer du hverken af tjekke ind eller ud.

brug japansk rejsekort
Foto: JR East
scan japansk rejsekort
Foto: JR East

Kortet beregner din rejses pris for dig

Ligesom det danske rejsekort beregner kortet din rejses pris for dig helt automatisk. På den måde ved du at du altid betaler den korrekte pris, på trods af at Japans infrastruktur er delt op af rigtig mange individuelle firmaer, zoner og prisstrukturer.

Kan bruges til andet end transport

Man kan bruge sit rejsekort til at betale andre ting end blot transport. Det kan eksempelvis bruges i konbinis (butikker som 7/11, Family Mart og Lawson), i sodavandsautomater, taxaer, supermarkeder, nogle spillehaller, nogle restauranter og caféer og mere til.

sodavandsautomater japan
Automater i Japan fyldt med kolde og varme drikkevarer. Her kan du også bruge dit japanske rejsekort.

Du får saldoen udbetalt når du ikke skal bruge kortet mere

Når du er helt færdig med at bruge kortet, f.eks. når din rejse i Japan er ved at være færdig, kan du indlevere kortet i en automat ala den du trak kortet i i første omgang, og så få udbetalt resten af saldoen. På den måde går ingen penge til spilde. Du kan selvfølgelig også beholde kortet hvis du vil gemme det til dit næste Japan-eventyr.

Typer af rejsekort

Japan har flere forskellige rejsekort. Det er reelt set ikke forskellige typer, men forskellige brands. Du bør være opmærksom på hvilket brand du har, da hvert kort kun fungerer i et bestemt område. Så planlægger du at rejse på tværs af landet, kan du ikke bruge det samme kort alle steder.

rejsekort i japan
Foto: JR East.
På tværs af Japan findes en række forskellige mærker af disse rejsekort. Som du kan se på kortet virker hvert kort kun i nogle regioner. I Tokyo er der Suica og Pasmo der benyttes.

Hvordan bruges Suica og Pasmo kort?

Suica og Pasmo er de rejsekort der benyttes i Tokyo-området. JR East har en god video om hvordan de bruges.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Simons Japan blog

Konnichiwa!

Mit navn er Simon og er din nye inspirationskilde til dit næste Japan-eventyr.

Jeg er en almindelig fyr der altid har været fascineret af Japan. På denne blog deler jeg ud af mine bedste oplevelser, rejsetips, tanker og ikke mindst hvordan man får flettet japanske oplevelser ind i sit liv her i Danmark. Følg denne blog, hvis du ligesom jeg er vild med Japan og deres kultur.