Kamon er japanske emblemer, der på sin vis kan sammenlignes med det vi kender som våbenskjold. Kamon er en yderst integreret del af japansk kultur og du ser dem alle steder. På tøj, skilte, ved indgange til restauranter og meget mere. Kamon forestiller ofte planter eller dyr. Formen er oftest rund og kommer i forskellige farver. Jeg er yderst fascineret af disse emblemer og drømmer om at en dag lave mit eget, hvis ikke jeg altså træder nogle individer eller kulturer over tæerne. Kamon går også under navnene mon, monsho og mondokoro. Ærlig talt ved jeg ikke hvad forskellen er (eller om der er en forskel), så ret mig endelig hvis du ved mere end jeg.
Brugen af kamon
Kamon bruges i hele Japan og er en fast integreret del af kulturen. De fleste familier har en kamon, altså et emblem, som tilhører deres familie. Så når familier vælger at tage deres kimonoer på til særlig formelle lejligheder såsom et bryllup er disse ofte designet med deres families kamon på ryggen eller andre steder. Kamon bruges også til at identificere et individ eller en virksomhed. Det mest kendte kamon-emblem er nok det japanske kejserriges gyldne krysantemum blomst, som ses rigtig mange steder, heriblandt ambassader, i parker såsom den med Meiji-helligdommen, på japanske pas, lamper, vifter, trommer og mange andre steder. Oprindeligt var det kun adelige familier der havde et kamon-emblem, men senere hen blev det allemandseje. Nu om dage bruges det ofte af familier, virksomheder og individer der ønsker at støtte op om traditionerne i dette fascinerende koncept. Virksomheder der specialiserer sig i traditionelle færdigheder bruger kamon i deres design eller logo oftere end mere moderne virksomheder gør.
Kamon design
Kamon-emblemer er som regel en rund cirkel med et motiv inde i denne cirkel. Motivet er som regel planter, dyr eller himmelske objekter. Nogle motiver er mere abstrakte end andre og det er en form for design hvor kreativiteten har mange muligheder. I sin essens er kamon-designet monokromt, men kan laves i alle slags farver når det tages i brug.
Bog om kamon
For at udforske den fascinerende kamon-kultur og de mange designs der findes har jeg købt en bog om kamon fra Japan om netop kamon. Jeg bestilte den fra en lille lokal boghandel i Saitama som er en forstad til Tokyo. Det var deres eneste eksemplar af bogen og den er i fantastisk kondition. Jeg elsker at bladre i den og få inspiration. Forhåbentligt får jeg en dag en god idé til at lave mit eget kamon-design.
Hej Simon
Jeg ville blot høre dig om din kamon bog – hvem er forfatter og hvilket forlag?? Jeg ville nemlig gerne søge den selv:-)
Håber du kan hjælpe – på forhånd tak:-)
Hej Sisse.
Forlaget og forfatteren er Pie Books. ISBN 978-4-89444-469-0. Håber du finder et eksemplar eller noget der minder om det 🙂