Jul i Japan – det er ikke hvad du tror

24/12/2018 | Gastronomi, Rejser

メリークリスマス (merry christmas)

I Japan holder de også jul, i stor stil faktisk. Da jeg var der, var det i slut november til start december, så jeg oplevede meget af den japanske jul og deres juletraditioner. Japan er ikke et kristent land, faktisk er kun omkring 1% af japanerne kristne. Resten er primært taoister og buddhister. Det holder dem dog ikke fra at fejre julen med al dens hygge, farver, mad og belysning. Men som overskriften nævner, er japansk jul væsentligt anderledes end hvad vi selv er vant til i Danmark. Selvom det ikke er en officiel helligdag, holder Japanske skoler mange steder lukket juledag.

Kentucky Fried Chicken som julemad
Ja, du læste rigtigt. I Japan har KFC været geniale at fuldstændigt lægge beslag på julen siden 1974. Jeg ved ikke hvordan (man kan sikkert læse sig til det et sted), men hovedrollen i den japanske jul er og bliver altså friturestegt kylling – helst fra KFC. I forvejen spiser japanerne meget friturestegt mad og friturestegt kylling hedder karaage 唐揚げ. De bruger oftest panko-rasp, som er genialt til alt der skal frituresteges (prøv det! Det kan købes i de fleste supermarkeder efterhånden). Da jeg var i Japan, var der reklamer overalt for friturestegt kylling, både udendørs, i TV, i metroen, ja alle steder. Og japanerne skal være hurtigt ude, for ellers bliver det udsolgt. At komme hjem med friturestegt kylling fra den lokale konbini コンビニ (convenience stores som f.eks. 7/11 eller Family Mart) bliver man næppe populær hos familien med, ligesom vi også her i Danmark går meget op i at købe gode råvarer til julemaden.
Bare se nedenstående reklamer som jeg fandt på YouTube. De fleste omhandler friturestegt kylling, og jeg elsker det. Det er så anderledes fra Danmark og fuldstændigt gennemført.

kfc japan
Stillbillede fra en japansk KFC tv-reklame
Japanske julereklamer 2018
kage emoji

Japansk julekage: jordbærlagkage
Vi fortsætter i det gastronomiske spor, for når det kommer til søde sager, så spiser japanerne i julen jordbærlagkage.

julelagkage

Faktisk er den lagkage-emoji der findes på din telefon netop Japans julekage. Sjovt ikke?

Vi fik ikke prøvet denne dessert da vi var der, men lækker ser den ud.

Belysning i byen
Japan er verdensmestre (synes jeg) i julebelysning, eller som de kalder det イルミネーション (illumination, udtales irumineshion). Da vi var der, var mange områder i Tokyo belyst virkelig smukt og ligesom alt andet, gør de det helhjertet og fuldstændigt gennemført. Vi har kun billeder fra Roppongi-området, som var der vores hotel lå, men der findes også mange andre steder med flot julebelysning, endda endnu flottere end det vi fik taget billeder af. Så overvejer du at rejse til Japan en dag, kan juletiden klart også anbefales. Det giver materiale til din Instagram-profil 🙂 Prøv evt. at google イルミネーション og se hvad der kommer frem.

Var dette indhold brugbart?

Tusind tak for din feedback!

2 Kommentarer

 1. Mie

  Vi holdt også jul – eller hvad man kakder det i Japan. Vi var vilde med krydderiet på KFC kyllingem og Shibuya har også meget enkrmt flot julebelysnkng og Skytree habde også nogle flotte juletræer

  Svar
  • simon

   Fedt 🙂 Jeg har stadig til gode at holde jul i Japan.

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Simons Japan blog

Konnichiwa!

Mit navn er Simon og er din nye inspirationskilde til dit næste Japan-eventyr.

Jeg er en almindelig fyr der altid har været fascineret af Japan. På denne blog deler jeg ud af mine bedste oplevelser, rejsetips, tanker og ikke mindst hvordan man får flettet japanske oplevelser ind i sit liv her i Danmark. Følg denne blog, hvis du ligesom jeg er vild med Japan og deres kultur.