Ramen er en af mine yndlingsretter. Denne japanske specialitet er en nudelsuppe med toppings af grøntsager og kød. Retten findes i et utal af varianter og man kan derfor altid prøve noget nyt. I Danmark er retten ikke så udbredt, men der findes dog alligevel nogle gode muligheder for at spise en autentisk version af ramen.
Hvad er ramen?
Ramen er en ret der består af suppe, nudler og forskellige toppings. Retten stammer fra Kina, men fandt så sin vej til Japan hvor den i dag er en yderst udbredt spise. I Japan kan du spise ramen alle steder og selvom du bliver rigeligt mæt af en enkelt skål, så er det i Japan meget billigt. Jeg har selv spist ramen i Tokyo på Ippudo ramen som var virkelig fantastisk.
Alle elementerne i ramen er variable, hvilket betyder at retten findes i et utal af varianter. Supperne kan være baseret på forskellige fond såsom soya, salt, svinefond, miso osv. Ligeledes varieres de benyttede toppings som oftest er grøntsager og kød. Der findes også vegetariske udgaver, så der burde være noget for enhver smag.
At spise ramen i København
Jeg kender ikke til mulighederne i hele Danmark, men i København har vi hvert fald en række gode og autentiske ramen-restauranter. Mit go-to sted er Ramen to Biiru (oversat: ramen og øl) som er en del af Mikkeller-kæden. Her finder du en yderst japansk-inspireret indretning med spillemaskiner, Pokémon-bamser, neonlys, kanji-tegn, japansk musik i højtalerne, japansk bestillingsautomat og meget mere. Det føles lidt som at træde ind i en restaurant i Japan (blot med færre japanere, naturligvis). Ramen to Biiru har flere forskellige restauranter i København og på Frederiksberg. Jeg har besøgt den på Nørrebro og på Vesterbro.
Oplevelsen er tydeligvis forsøgt gjort så autentisk som muligt. Fra du træder ind ad døren kan du bestille din ramen i den opstillede japanske automat. Du betaler ikke i automaten, men får printet din bestillingsseddel som du afleverer til personalet. I Japan bestiller man mange steder også på en sådan automat, så det er godt tænkt synes jeg.
Udover standard-valgene har du mulighed for at tilvælge ekstra ting, såsom æg i din ramen (et must!) eller gyoza og kimchi som side dish.
På væggen ved siden af automaten hænger der billeder og beskrivelser af de forskellige varianter, så det er let selv for nybegynderen at finde rundt i.
Udover den lækre mad tilbyder Ramen to Biiru en lang række øl, enten fra fad eller på dåse som ligeledes kan trækkes i en automat, præcis ligesom de automater der findes overalt i Japan. Øl går enormt godt til ramen, så slå dig endelig løs. Hvis jeg kan få en øl med yuzu (asiatisk citrusfrugt) i, så vælger jeg som regel altid det.
Har flere restauranter der serverer japansk mad, som jeg skal have besøgt. Ramen to Biiru er en af dem og Tokyo Restaurant.
Men jeg har dog været en tur omkring Mr. Ramen, som var en dejlig oplevelse. Jeg har også været på Bento Copenhagen, som føltes helt som at være en smuttur til Japan og maden var fantastisk!
Jeg er kæmpe fan af både Ramen to Biiru og Bento Copenhagen. Jeg kan også særligt anbefale Slurp Ramen Joint tæt på Nørreport st. som nok serverer den bedste ramen i København.
Slurp Ramen Joint – den skriver jeg lige bag øret, til næste gang jeg er i området. Tak 🙂