Ueda Castle i Ueda, Nagano: En rejse tilbage til samurai-tiden

10/07/2024 | Rejser

Jeg besøgte Ueda Castle tilbage i februar. Det var en ret kold dag, og luften var frisk og klar. Der var ikke særlig mange besøgende i området den dag, så både Ueda Castle, Sanda-helligdommen og Ueda Castle Park havde en særlig ro og skønhed. I perioden hvor jeg var omkring Ueda, boede jeg i en ryokan (traditionelt japansk hotel) i Bessho Onsen (det er en onsen-by), og tog toget derfra til Ueda – en smuk lille togtur i sig selv faktisk. Fra stationen gik jeg til slottet, en gåtur der både var afslappende og gav mig mulighed for at nyde omgivelserne i Ueda selv. Generelt vil jeg anbefale at man vælger at gå i stedet for at tage en bybus, såfremt det giver mening, da man ved at gå får oplevet de japanske byer på helt anden vis end hvis man blot sidder i en bus og kører forbi. Nå, men tilbage til Ueda-borgen.


en smuk japansk borg i rolige omgivelser, med impoerende strategisk planlagt design

Jeg har i rigtig mange år været fascineret af japanske borge og slotte. Der er noget magisk ved at se dem med egne øjne og forestille sig den historie, der har udfoldet sig der gennem århundreder. Ueda Castle er ingen undtagelse. Selvom det var vinter og naturen var mere afdæmpet, kunne jeg nemt forestille mig, hvor smukt området måtte være i forårs- og efterårsmånederne, når træerne er i fuldt flor, især i foråret hvor kirsebærtræerne må fremstå virkelig smukt her.

Da det var lavsæson, var der ikke mange turister, og flere af de attraktioner, man normalt kan købe adgangsbillet til, var lukkede. Alligevel fandt jeg besøget meget værdifuldt, især fordi jeg er fascineret af japanske slotte og borge. Det var en unik oplevelse at have det meste af området næsten for mig selv. Selvom Ueda Castle nok er mindre kendt end mange andre japanske borge, så er det faktisk en af Japans top 100 slotte/borge.

Ueda-borgens samurai-historie

Ueda Castle menes at være færdiggjort i 1585 af Masayuki Sanada, far til Nobushige Sanada (senere kendt som Yukimura Sanada). Slottet blev hurtigt berømt i hele Japan, primært fordi Sanada-klanen formåede at modstå angreb fra Tokugawa-klanen to gange. Under det første angreb, der fandt sted i 1585, kunne færre end 2.000 Sanada-soldater med dygtig strategi besejre en Tokugawa-styrke på over 7.000. Mere end 1.300 Tokugawa-soldater blev dræbt, mens forsvarerne kun mistede 40 mand.

Det andet slag fandt sted lige før slaget ved Sekigahara i 1600, hvor Hidetada Tokugawa angreb Ueda Castle med 38.000 krigere på vej til Sekigahara. Forsvarerne, ledet af Masayuki og Yukimura Sanada, talte ikke mere end 2.500, men Tokugawa-styrken mislykkedes igen med at tage slottet, hvilket resulterede i, at Hidetada Tokugawa ankom sent til slaget ved Sekigahara.

Selvom Ueda Castle kun var en lille landsborg med forholdsvis billige forsvarsværker, blev det klart gennem akademisk forskning, at hele borgbyen var ekstremt velplanlagt og konstrueret. Floderne blev klogt udnyttet til forsvar, hvilket gjorde borgen unik i feudal Japan.

Slottet blev senere ødelagt af Tokugawa-tropperne, men Sengoku-klanen, der overtog Ueda Castle efter Sanada-klanen, genopbyggede det i 1626. Det menes at være blevet genopbygget præcis som det stod i Sanada-æraen, og Matsudaira-klanen, som efterfulgte Sengoku-klanen, fortsatte med at vedligeholde slottet. De tre tårne, der nu står, blev bygget af Sengoku-klanen i 1626.

I 1874, efter afskaffelsen af feudalismen, blev Ueda Castle solgt til offentligheden. Det centrale kompleks blev ødelagt, hvilket gjorde slottet ubrugeligt til militære formål. I 1879 bidrog Heihachirou Maruyama, som ejede området omkring slottet, med den sydlige del til Matsudaira-helligdommen (nu kaldet Sanada Shrine), da den blev grundlagt. I 1893 bidrog han med resten af området til en forlystelsespark. Dette var det første skridt mod at gøre Ueda Castle Ruins til en park.

Siden da har de omkringliggende områder ændret sig, men de jordvolde og voldgrav i centrum af ruinerne samt de tre hjørnetårne står stadig som de oprindeligt blev konstrueret.


Samurai-temaet i Ueda

Noget af det mest interessante ved Ueda er det gennemgående samurai-tema, som fylder i hele byens gadebillede og naturligvis også ved borgen. Det er tydeligt, at byen er stolt af sin historie og samurai-arv. Dette tema gør besøget endnu mere spændende og giver en dybere forståelse af områdets kulturelle betydning. Du ser samurai-relaterede symboler og souvenirs overalt, ja selv mange skilte er i Ueda designet med samurai-tema og det tog jeg tog mellem Bessho-Onsen og Ueda station er i samurai-tema. Det er ikke noget jeg har set andre steder i Japan.

I selve parken ved Ueda-borgen er der også flere steder mulighed for at tage perfekt vinklede fotos med brug af pap-fotostand, så man selv kan ligne en samurai for en stund. Jeg rejste alene og kunne ikke lige få taget sådan et billede selv, men jeg kunne forestille mig at især børn ville elske dette.


Sanda-helligdommen

Ved Ueda Castle ligger også Sanda-helligdommen, som jeg ligeledes besøgte. Indgangen til denne fredelige helligdom prydes af en utrolig flot torii-port i gammelt træ og dekorationer – en god fotomulighed i sig selv. Eftersom det var lavsæson under mit besøg og der ikke var mange andre besøgende, var atmosfæren meget rolig og fredfyldt. Det kan sikkert også være roligt og fredfyldt på andre tider af året, men forestiller mig at det var ekstra fredfyldt lige denne dag. Denne helligdom er et ideelt sted for refleksion og at tage en pause. Jeg forestiller mig at de lokale i Ueda besøger dette sted for at søge ly fra dagligdagens stress og for at blive groundet og trække vejret dybt – stedet lægger hvert fald op til at gøre dette, synes jeg.


Historien bag denne helligdom

Sanada-helligdommen er dedikeret til alle de tidligere feudale fyrster af Ueda Castle-Sanada-klanen, Sengoku-klanen og Matsudaira-klanen. Masayuki Sanada og hans sønner byggede Ueda Castle og etablerede denne borgby i 1583 under Sengoku-perioden. Sengoku- og Matsudaira-fyrsterne gjorde en enestående indsats for at administrere Ueda-klanen og opretholde fred og orden i samfundet.

Især Yukimura Sanada er kendt som en af Japans mest ressourcefulde generaler, idet han to gange besejrede Tokugawa-styrker, der var mere end ti gange større end hans egne tropper. På grund af hans strategiske dygtighed og visdom bliver hans sjæl tilbedt som en Gud af visdom. Sanada-helligdommen står som et vidnesbyrd om denne rige historie og er et fredfyldt sted, hvor man kan reflektere over de bedrifter, der formede området omkring Ueda Castle.

Efter besøget til Ueda Castle

Efter mit besøg til Ueda Castle gik jeg tilbage til Ueda station og tog et tog videre til Unno-juku, en gammel postrute, der fungerer som et historisk landmærke. Du har måske hørt om Narai-juku der er en yderst populær del af den gamle postrute – Unno-juku minder om denne, men er langt mindre besøgt, og i mit tilfælde lettere at komme til. I Unno-juku er husene bevaret i traditionel stil, og der er enkelte butikker og caféer. Jeg vil skrive et særskilt blogindlæg om dette besøg, da det var en oplevelse i sig selv.

Tips til Besøg i Ueda Castle

Hvis du overvejer at besøge Ueda Castle, vil jeg anbefale at gøre det i foråret, sommeren eller efteråret. På disse tidspunkter kan du opleve den smukke og blomstrende natur og få adgang til flere attraktioner, der er åbne indenfor sæsonen. Jeg har desuden hørt, at Ueda Castle skulle være et fantastisk sted at opleve kirsebærtræsæsonen, hvilket jeg ser frem til at opleve selv en dag.
Og hvis du rejser med børn, vil jeg tro at Ueda Castle også er interessant for dem at opleve, da mange børn sandsynligvis også vil være fascinerede af samurai-historien og det gennemgående samurai-tema ved denne borg og hele Ueda-byen.

Ueda Castle er mere end bare en turistattraktion. Det er et sted fyldt med historie og kultur, som venter på at blive udforsket. Om du er historieentusiast, naturelsker eller bare på udkig efter et roligt sted at reflektere, så har Ueda Castle noget at byde på for alle. Stor anbefaling herfra, til de der planlægger at besøge Nagano-præfekturet i Japan.

Ueda Castle og Sanada Shrine

Adresse: 4-6 Ninomaru, Ueda, Nagano 386-0026, Japan

Var dette indhold brugbart?

Tusind tak for din feedback!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Simons Japan blog

Konnichiwa!

Mit navn er Simon og er din nye inspirationskilde til dit næste Japan-eventyr.

Jeg er en almindelig fyr der altid har været fascineret af Japan. På denne blog deler jeg ud af mine bedste oplevelser, rejsetips, tanker og ikke mindst hvordan man får flettet japanske oplevelser ind i sit liv her i Danmark. Følg denne blog, hvis du ligesom jeg er vild med Japan og deres kultur.