12 ting du ikke må gøre i Japan!

14/01/2019 | Rejser

Japan er et land fyldt med regler, som alle borgere overholder. Det er bl.a. derfor at alt bare fungerer i Japan, trods de er så mange mennesker. Det forventes dog også at turister og alle andre overholder disse regler. Også selvom mange af reglerne er uskrevne. Så i dag vil jeg fortælle dig 12 ting du absolut ikke må gøre i Japan.

1. Smid ikke med skrald og affald
Japan er et ekstremt rent land. Faktisk er det meget sjældent man finder skrald og affald, da alle japanere går meget op i at sortere affald og holde fællesarealer rene. Lidt spøjst så er det samtidigt enormt svært at finde skraldespande. Oftest findes de kun ved de små dagligvarebutikker såsom 7-11 og Family Mart. Derfor må du holde dit skrald indtil du kommer hen til sådan en.

2. Giv ikke drikkepenge
I Japan giver man ikke drikkepenge, da det høje serviceniveau forventes værende en del af den generelle service og dermed også en del af den pris man allerede betaler. Hvis du prøver at give drikkepenge, vil du højest sandsynligt blive mødt af forvirring fra tjeneren, bartenderen eller hvem du nu forsøger at give drikkepenge. Lad i stedet være og nyd at du ikke ligesom i Danmark bliver tvunget til at svare “Nej” til drikkepenge på betalingsterminalen mens tjeneren holder øje.

3. Tal ikke i telefon i offentlig transport
Fordi der er så mange mennesker i den japanske offentlige transport, går japanerne meget op i at vise hensyn til hinanden. Derfor anses det for værende uforskammet at tale i telefon i metroen, bussen eller toget. Har du brug for at tale i telefon må du stå af.

4. Stik ikke spisepinde ned i en skål ris
I Japan gør man dette ved begravelsesceremonier og derfor er det et absolut no-go i andre sammenhænge.

5. Glem ikke at tage dine sko af
Det er ligeledes et no-go at ikke tage sine sko af i private hjem i Japan. Hvis du går indenfor og ser at der er en niveau-forskydelse mellem indgangen og resten af hjemmet eller et anden indendørsareal, skal du huske at tage skoene af.

6. Gå ikke overfor rødt
I Danmark og Vesten generelt er det for mange ret normalt at gå overfor rødt ved et trafiklys såfremt der ikke er trafik og det dermed ikke vil være til fare for andre. Men i Japan skal du altså fortsat vente på det bliver grønt. Alt andet er uforskammet.

7. Undervurder ikke etiketten ved visitkort
Japanere har en anden etikette ved udveksling af visitkort. Faktisk bliver visitkort set som værende en forlængelse af afgiverens person og sjæl, så derfor bør du tage imod det med begge hænder og nøjsomt betragte detaljerne ved det. Du må ligeledes ikke bare stikke det i lommen, men bør i stedet placere det i din pung eller en særskilt visitkort-holder, så du viser modparten hvor meget pris du sætter på det.

8. Brug ikke for meget fysisk kontakt
I Japan og mange andre asiatiske lande bruger man ikke fysisk kontakt så meget som herhjemme. I Japan specifikt bukker de som regel i stedet for at give hånd. Faktisk har de flere forskellige slags buk med forskellig mening, hvilket jeg vil skrive om en anden dag. Så når du har lyst til at give hånd eller kramme, bør du i stedet bukke.

9. Gnid ikke dine spisepinde mod hinanden
At gnide sine spisepinde mod hinanden for at fjerne splinter bliver anset for værende meget ubehøvlet, da det signalerer at restaurantejeren bruger spisepinde af dårlig kvalitet. Og selvom det er tilfældet, så er det bare en ting man ikke gør.

10. Spis og drik ikke offentligt mens du går
Det er i og for sig OK at spise offentligt, men du bør ikke gøre det mens du går. Find i stedet en dagligvarebutik (hvor det er normalt at spise/drikke udenfor) eller find en park. I Tokyo var der enormt mange parker, så det var det vi selv gjorde da vi var der.

11. Puds ikke næse offentligt
Denne er måske lidt overraskende, men faktisk er det uhøfligt at pudse næse offentligt. I stedet bør du tørre snot væk og finde et toilet du kan pudse din næse på, væk fra andre mennesker. Igen handler det om at vise hensyn til sine medmennesker.

12. Spring aldrig køer over!
Japan har den bedste kø-kultur jeg nogensinde har oplevet. Hvor man i alle andre lande ville opleve at folk bare maser sig frem for at komme til, stiller japanere sig i kø og venter på det bliver deres tur uanset hvor lang tid det tager. Det gælder både ved restauranter, offentlig transport, ved seværdigheder osv. Det er fantastisk! Så husk at følge den regel.

Der findes mange flere uskrevne regler som du bør følge i Japan, men mit generelle tip er blot at lægge mærke til hvad japanerne selv gør og så gør det samme.

Kender du til en japansk regel jeg ikke har fået med i denne liste? Så skriv den i kommentarfeltet.

Var dette indhold brugbart?

Tusind tak for din feedback!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Simons Japan blog

Konnichiwa!

Mit navn er Simon og er din nye inspirationskilde til dit næste Japan-eventyr.

Jeg er en almindelig fyr der altid har været fascineret af Japan. På denne blog deler jeg ud af mine bedste oplevelser, rejsetips, tanker og ikke mindst hvordan man får flettet japanske oplevelser ind i sit liv her i Danmark. Følg denne blog, hvis du ligesom jeg er vild med Japan og deres kultur.