Den nye Netflix-serie der slår gnister af glæde i dit liv

21/01/2019 | Film, tv og musik

Du har måske allerede læst eller hørt det. Der er kommet en ny meget hypet Netflix-serie der hedder Tidying up with Marie Kondo. Det handler om familier der har uorden og rod i deres hjem, som japaneren Marie Kondo kommer og hjælper dem til at få styr på med skønhed og ynde. Marie driver virksomheden KonMari der fokuserer på netop dette og hun har opfundet KonMari-metoden til oprydning. Hun er virkelig magisk at følge i serien, da hendes livsglæde stråler ud af hende. Det smitter virkelig (på den gode måde).

Konceptet i tv-serien lyder måske lidt simpelt og du tænker muligvis at det er mærkeligt at en sådan serie kan blive hypet så meget. Men hvor mange af os har ikke set tv-programmer om hoardere og fundet nydelse i at se at de får hjælp til at få styr på deres rod og liv? Deltagerne i Tidying up with Marie Kondo er ikke hoardere, men der er ret meget rod og det bringer dem på samme måde problemer såsom manglende energi, overskud, glæde og parrene ender med at skændes pga. det hele bliver lidt anspændt i hverdagen. De par der også har små børn er endnu mere udfordret, og får derfor endnu mere livsglæde ud af denne hjælp.

Marie Kondo taler primært japansk i tv-serien, men forstår og taler vist også engelsk. Hun har en tolk med der oversætter og serien er naturligvis tekstet. Jeg vil sige jeg forstår 50% af det Marie Kondo siger på japansk, selv uden at lytte til tolken eller læse underteksterne (blær blær).

Et element jeg virkelig godt kan lide ved serien, er at Marie giver en masse konkrete tips til oprydningen og tit nogle helt andre tips end man selv har tænkt over. Eksempelvis lærer man allerede fra første afsnit en mere hensigtsmæssig måde at folde tøj på, som betyder at man i stedet for at stable det kan stille det oprejst i eksempelvis tøjskuffer, så man altid kan se hvad der er i skuffen. Hvis tøjet blot er stablet oveni hinanden skal alt løftes hele tiden, det bliver hurtigt rodet igen og man glemmer måske hvad der ligger hvor.
Et andet tip der er meget vigtigt er, at man skal gennemgå hver enkelt ting og vurdere om den enkelte ting slår gnister af glæde i dit liv. Den sætning lyder lidt mærkelig på dansk, på engelsk siger hun “Does it spark joy?”. Så tanken er at du skal vurdere om hver enkelt ting reelt giver dig en lykkefølelse indeni eller om den bare er meh… Jeg synes det er en genial ledestjerne til sådan et arbejde og måske til mange ting i ens liv.

En anden ting jeg elsker ved serien er, at Marie Kondo sammen med familierne hilser på huset. En form for respekt overfor huset og for at få “huset til at samarbejde med en”. Det minder rigtig meget om den traditionelle japanske måde at hilse på et hus på. En metode vi lærte da vi var på ryokan i Hakone (kommer i et senere blogindlæg).

Jeg synes du skal give Tidying up with Marie Kondo en chance. Det er en anderledes, men lærerig og underholdende serie. Og om ikke andet kan du nyde Maries enorme udstråling af livsglæde.

Trailer for Tidying up with Marie Kondo

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Simons Japan blog

Konnichiwa!

Mit navn er Simon og er din nye inspirationskilde til dit næste Japan-eventyr.

Jeg er en almindelig fyr der altid har været fascineret af Japan. På denne blog deler jeg ud af mine bedste oplevelser, rejsetips, tanker og ikke mindst hvordan man får flettet japanske oplevelser ind i sit liv her i Danmark. Følg denne blog, hvis du ligesom jeg er vild med Japan og deres kultur.