Chaliapin steak donburi

11/07/2019 | Gastronomi

En af vores absolutte yndlingsretter herhjemme stammer fra manga og animé-serien Shokugeki no Soma, som jeg har blogget om nogle gange. Kort fortalt er det en serie om en eliteskole for aspirerende gourmetkokke, der ofte bruger såkaldte shokugekis (hardcore madkonkurrencer) som deres måde at kæmpe på, når der opstår splid. Selve serien byder på ekstremt meget læring, underholdning og ikke mindst gode opskrifter. En af de opskrifter jeg gav mig i kast med første gang var Chaliapin steak donburi, som fik min mund til at løbe i vand, da jeg så den i serien. Jeg kan desværre ikke linke til et klip fra afsnittet, men det er et af de første afsnit, hvis du vil se det. Nederst i dette blogindlæg finder du opskriften.

Inspireret af en ret fra den virkelige verden

Chaliapin steak er en japansk opfundet ret (i virkeligheden), som kom til verden da den russiske operasanger Feodor Chaliapin var i Japan og gerne ville spise en steak, men havde for dårlige tænder til at tygge en traditionel steak. I den situation valgte kokken at bruge løg til at gøre bøffen enormt mør. Løg indeholder nemlig enzymer der nedbryder protein, så det var rigtig smart tænkt. Resultatet er en meget mør bøf, selv med billigt kød.
I selve serien har hovedpersonen Soma en splid med en anden elev, kødspecialisten Mito Ikumi, der ønsker hans afgang fra skolen. Så de vælger at afgøre det vha. denne shokugeki madkonkurrence. Temaet bliver donburi som er en skål ris med forskellig slags topping. En meget alsidig ret, hvor kreativiteten kan slå sig løs.

Lige denne variant af donburi består af:

  • Ris med umeboshi paste (syltet blomme) eller blommesauce for en let syrlighed. Jeg bruger jasminris
  • Bøf (gerne noget billigt, ligesom de 125g bøffer man kan købe i supermarkedet til 10-20 kr.)
  • Et bjerg af løg
  • Salt og peber
  • Smør
  • Rødvin
  • Soyasauce
  • Forårsløg

En umami-eksplosion

Jeg laver efterhånden jævnligt chaliapin steak donburi og min kæreste var ved at panikke da en af ingredienserne udgik i Danmark. Jeg kan godt forstå ham, for det er en virkelig lækker ret, der føles som en umami eksplosion i munden. Ja, det er lige før ens tøj eksploderer pga. den foodgasm (mad orgasme) som man oplever – præcis ligesom i serien (hvis du synes jeg er en freak, så se serien – så ved du hvad jeg mener). Heldigvis lykkedes det mig at finde den pågældende vare i et asiatisk supermarked. Resten af ingredienserne kan skaffes i supermarkedet.
Jeg vil ikke skrive selve opskriften her i blogindlægget, da jeg synes det er bedre at du går efter den rigtige opskrift fra mangaen (se længere nede).

Opskrift på chaliapin steak donburi

Klik på billedet for at se opskriften i fuld størrelse. Det eneste i opskriften jeg afviger fra er kartoffelmel, da jeg ikke finder det nødvendigt). Jeg skærer desuden bøffen ud inden serveren, så den er lettere at spise. Og så bruger jeg vist en del flere forårsløg end de gør i serien.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Simons Japan blog

Konnichiwa!

Mit navn er Simon og er din nye inspirationskilde til dit næste Japan-eventyr.

Jeg er en almindelig fyr der altid har været fascineret af Japan. På denne blog deler jeg ud af mine bedste oplevelser, rejsetips, tanker og ikke mindst hvordan man får flettet japanske oplevelser ind i sit liv her i Danmark. Følg denne blog, hvis du ligesom jeg er vild med Japan og deres kultur.