shoyu ramen og gyoza

Ramen er en af mine yndlingsretter. Denne japanske specialitet er en nudelsuppe med toppings af grøntsager og kød. Retten findes i et utal af varianter og man kan derfor altid prøve noget nyt. I Danmark er retten ikke så udbredt, men der findes dog alligevel nogle gode muligheder for at spise en autentisk version af ramen.

Hvad er ramen?

Ramen er en ret der består af suppe, nudler og forskellige toppings. Retten stammer fra Kina, men fandt så sin vej til Japan hvor den i dag er en yderst udbredt spise. I Japan kan du spise ramen alle steder og selvom du bliver rigeligt mæt af en enkelt skål, så er det i Japan meget billigt. Jeg har selv spist ramen i Tokyo på Ippudo ramen som var virkelig fantastisk.

Alle elementerne i ramen er variable, hvilket betyder at retten findes i et utal af varianter. Supperne kan være baseret på forskellige fond såsom soya, salt, svinefond, miso osv. Ligeledes varieres de benyttede toppings som oftest er grøntsager og kød. Der findes også vegetariske udgaver, så der burde være noget for enhver smag.

At spise ramen i København

Jeg kender ikke til mulighederne i hele Danmark, men i København har vi hvert fald en række gode og autentiske ramen-restauranter. Mit go-to sted er Ramen to Biiru (oversat: ramen og øl) som er en del af Mikkeller-kæden. Her finder du en yderst japansk-inspireret indretning med spillemaskiner, Pokémon-bamser, neonlys, kanji-tegn, japansk musik i højtalerne, japansk bestillingsautomat og meget mere. Det føles lidt som at træde ind i en restaurant i Japan (blot med færre japanere, naturligvis). Ramen to Biiru har flere forskellige restauranter i København og på Frederiksberg. Jeg har besøgt den på Nørrebro og på Vesterbro.

Oplevelsen er tydeligvis forsøgt gjort så autentisk som muligt. Fra du træder ind ad døren kan du bestille din ramen i den opstillede japanske automat. Du betaler ikke i automaten, men får printet din bestillingsseddel som du afleverer til personalet. I Japan bestiller man mange steder også på en sådan automat, så det er godt tænkt synes jeg.
Udover standard-valgene har du mulighed for at tilvælge ekstra ting, såsom æg i din ramen (et must!) eller gyoza og kimchi som side dish.
På væggen ved siden af automaten hænger der billeder og beskrivelser af de forskellige varianter, så det er let selv for nybegynderen at finde rundt i.

Udover den lækre mad tilbyder Ramen to Biiru en lang række øl, enten fra fad eller på dåse som ligeledes kan trækkes i en automat, præcis ligesom de automater der findes overalt i Japan. Øl går enormt godt til ramen, så slå dig endelig løs. Hvis jeg kan få en øl med yuzu (asiatisk citrusfrugt) i, så vælger jeg som regel altid det.

shoyu ramen og gyoza
Shoyu ramen (soya-baseret suppe) og gyoza.
spicy tofu ramen
Meget stærk chili-ramen med tofu, en sen efterårsaften (sad udendørs).
tonkotsu ramen
Tonkotsu ramen (suppe baseret på svinefond) med ekstra æg.
shoyu ramen
Endnu en shoyu ramen, med lidt forskellige side dishes.
bestillingsautomat
Bestillingsautomaten. Som taget ud af Japan.
indretning ramen to biiru vesterbro
Indretningen er fyldt med japanske ting, alt lige fra den gigantiske Pikachu-bamse, spillemaskinen og maskerne og mere til.
automat med drikkevarer
Drikkevare-automaten med forskellige Mikkeller-øl.
Share: